DIY

Interieur DIY: Aan de slag met sierlijsten.

Wie afentoe een kijkje neemt op mijn instagrampagina, zag dat er nogal het een en ander veranderd is. Zo’n beetje alle meubels staan op een andere plek en zo komen er ook weer wat lege muren tevoorschijn. Ik ben gek op DIY’s en vandaag staat er dus een nieuwe Interieur DIY online: Aan de slag met sierlijsten! Ik deel uiteraard hoe je zelf aan de slag gaat maar ook inspiratie wat je nog meer kunt doen met deze sierlijsten en houten latjes.

Een beetje variatie vind ik leuk en ik wilde dus niet weer posters of lijsten ophangen of een andere muur decoratie. Been there, done that. Nog steeds erg gaaf hoor, don’t get me wrong maar ik wilde iets anders.
Ik kijk geregeld insta stories en vlogs en zo kwam er een insta story van De Huismuts voorbij over de interieurkeuzes van hun nieuwe woning. Rachel had het over sierlijsten en zo was het idee geboren; ik ga een interieur DIY maken en aan de slag met sierlijsten!

Vandaag neem ik jullie dus mee op Do It Yourself tocht en laat ik je zien hoe ik sierlijsten installeerde op onze muur.

Wat heb je nodig?

 • Sierlijsten (ik kocht deze bij praxis)
 • Lijm/kit/dubbelzijdig tape (ik ging voor het laatste zodat het ook weer makkelijk te verwijderen is.
 • Muurverf/houtverf
 • Centimeter
 • Potlood
 • Waterpas
 • Zaag
 • Verstekbak

Ik maakte eerst een tekening hoe ik de lijsten op de muur wilde. Er zijn namelijk tal van opties mogelijk. Neem zeker eens een kijkje op Pinterest en zoek dan eens met de volgende zoektermen: Wall Molding, Wall Panelling en Muurlijsten. Enkele voorbeelden wat er mogelijk is met sierlijsten, de ideeen beperken zich absoluut niet tot aan muren:

Hoe ga je te werk?

Ik meette de gehele hoogte en breedte van de muur op en ben toen gaan rekenen. ik wilde zowel onder als boven 15 cm vrij houden en aan de zijkanten en tussen de “vierkanten” ook 15 cm. Deze lege 15 cm stukken telde ik bij elkaar op en trok ik af van de gehele lengte en van de gehele breedte van de muur. De lengtes die je nu overhoud kun je delen door de hoeveelheid vlakken die je op muur wilt hebben. Zo weet je hoe lang en breed de vlakken moeten worden.

Bijvoorbeeld: De gehele muur is 350 cm breed, ik heb 4x 15 cm aan lege ruimte tussen de vlakken. Dit is bij elkaar 60 cm. 350 cm – 60 cm = 290 cm. 290 centimer gedeeld door 3 is 96,66 cm. Ik maakte er voor het gemak 95 cm van, tekent iets makkelijker af op de muur namelijk!

Hetzelfde deed ik met de hoogte van de muur. Deze is 240 cm hoog – 10 cm vloerplint. 3 x 15 cm lege ruimt is 45 cm. 230 cm – 45 cm = 185 cm. We moeten nu iets anders rekenen omdat er 2 verschillende maten vlakken in de lengte zitten. Ik heb dus op gevoel 185 cm verdeeld over 2 vlakken en kwam zo uit op 120 cm en 65 cm.
Na deze rekensom ben ik dus uitgekomen op 3 vlakken van 120 x 95 cm en daaronder 3 vlakken van 65 x 95 cm.

Op deze tekeningen die je maakt kun je ook meteen aangeven hoe je de lijsten verstek moet zagen. Dit doe je d.m.v een verstekbak waarbij je de lijsten op 45 graden afzaagt zodat ze mooi op elkaar aansluiten.

Alle latjes zijn op maat gezaagd met een hoek van 45 graden. Puzzelen maar!

Als je alle lijsten op maat hebt gezaagd kun je de lijsten verven. Geef ze dezelfde kleur als de muur of ga juist voor een ander kleurtje.
Ik bevestigde de lijsten met dubbelzijdig tape aan de muur zodat ze ook weer makkelijk te verwijderen zijn. Wil je iets stevigers en permanenters zou je voor lijmkit kunnen gaan. Gebruik bij het ophangen een waterpas zodat alles mooi recht hangt.

Het eindresultaat.

Inspiratie.

Er zijn tal van mogelijkheden met deze leuke sierlijsten, maar ook met simpele houten latjes kan je voor weinig geld enorm leuke dingen in huis maken. Je kunt het zo simpel of gek maken als je wilt. In de bouwmarkt zijn allerlei verschillende sierlijsten te krijgen maar kijk ook zeker eens online voor nog meer mogelijkheden!

Met een beetje creativiteit kan je met een klein budget echt iets bijzonders van iets simpels maken. Courtney maakte van haar keukenkastjes echt iets bijzonders doormiddel van diagonale latjes en een prachtige kleur verf:

Natascha deed iets vergelijkbaars met haar muur als ik maar dan met “platte” latjes:

Ik ben enorm benieuwd of jullie ook een leuk project gaan doen geinspireerd door deze DIY. Let me know!

16 gedachten over “Interieur DIY: Aan de slag met sierlijsten.”

 1. Super tof gedaan Tatjana!
  Vind lijsten op muren en plafonds zo’n tof effect geven. Hier hebben we overal structuur op de muren. Ik ben bang dat dat het iets lastiger maakt om ze te bevestigen..?

  1. Jaaaa ik ook! Wij hebben ook structuurmuren en met goede tape blijft dat ggewoon zitten. Ik hang met posters en fotolijsten ook altijd op die manier op!

    1. Ik heb er uiteindelijk 11 gekocht en had nog wat over. Maar dit ligt er uiteraard heel erg aan hoe groot je vlakken moeten worden!

 2. Heel mooi!!! Wat voor dubbelzijdig tape heb je gebruikt? En staan de lijsten dan niet iets van de muur zodat je ‘kiertjes’ ziet?

  1. Hi Nicole,
   Ik heb het tape wat normaal voor van die plakspijkers gebruikt word, gebruikt. Dit is van Tesa. Er zijn idd wel wat kleine kiertjes, maar niks wat mij erg stoort. Maar als je het voor langere periode wilt laten zien en perfect wilt doen, raad ik je zeker aan om het met kit te doen en de kieren af te kitten!

   Groetjes Tatjana

 3. Hoi Tatjana,

  Wat onwijs mooi en knap gedaan! Waar heb jij de plinten gekocht? En zijn het speciale muurplinten? Alvast bedankt

  1. Hi Sarah, dit staat in het artikel benoemd bij de benodigdheden 😉 Ik kocht ze bij Praxis en het zijn volgens mij niet specifiek muurplinten.

 4. Hi! Ik ga dit weekend dit projectje starten. De gekozen decorlijst is nog niet gegrond. Wel ga ik ze verven met ultradekkende muurverf. Ze raden bij de praxis aan het wel een te gronden. Klopt het dat jij ook alleen muurverf gebruikt hebt? En is dit dus niet nodig?

  Groetjes!

  1. Hi Rachelle!

   Wat leuk dat je met mijn tutorial aan de gang gaat! Ik heb inderdaad alleen muurverf gebruikt. MDF kan erg zuigen maar ik ben altijd een beetje ban het creatief klussen met wat ik heb haha. Ik had geen grondverf in huis en dacht ik waag het er op. Dekte hier eigenlijk prima.

 5. Hi Tatjana! Deze DIY heb je al even geleden geplaatst, maar wat is het mooi geworden. Ik ga binnenkort ook aan de slag. Mag ik weten welke kleur verf je op de muur hebt? Ben al een tijdje op zoek naar de perfecte kleur 🙂
  Groetjes Ruth

  1. Hi Ruth, wat superleuk dat je ook met deze diy aan de slag gaat!
   Alle witte muren bij ons in huis zijn heel eenvoudig witte latex, niks bijzonders 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.