DIY

Christmas on a budget; de leukste kerst DIY ideeen.

Ik heb kerstkriebels! En niet een beetje, maar een heleboel. Sinterklaas is zijn koffers alweer bijna aan het pakken, tijd voor die andere man met witte baard. Het moment voor mij om weer alles te versieren voor kerst. Je kunt natuurlijk bergen geld uitgeven bij alle tuincentra en andere leuke winkels die kerstspullen verkoop maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Vandaag deel ik dus de allerleukste kerst DIY ideeen met jou! Cause I love doing things on a budget! Ik kreeg tips van een aantal hele handige dames!

Knutsel je eigen kerst!

Andrea gaat van start in deze kerst DIY ideeen blog. Ze maakte deze superschattige kerstdecoratie van oude bladmuziek. Een simpele, maar erg leuke DIY. Ook leuk om samen met je kind(eren) te maken! Als je hier klikt kom je op Andrea haar website en lees je hoe je de kerstboompjes maakt.

Livinghip kerst diy
Ling hip diy kerstboompjes

Anjes heeft een supertip. Ga eens langs bij je lokale kringloop en kijk of ze mooie kandelaren hebben. Let hierbij niet op de kleur maar op vorm. Koop (bij bijvoorbeeld Action) een bus spuitverf in een kleur die je leuk vind en spuit alle kandelaren in dezelfde kleur. Staat toch top zo op je kersttafel?

thuisbijvierleeuwen kandelaars
thuisbijvierleeuwen kandelaars 1

Bij deze krijgt Anjes van mij de DIY Queen kroon want naast de goede tip van de kandelaren maakte ze ook deze pracht kerststerren van papier.

thuisbijvierleeuwen papieren sterren

Wat heb je nodig?

 • papieren zakjes (8 per ster)
 • lijm/lijmroller
 • touw/draad
 • schaar

De zakjes vouw je niet open. Je plakt alle zakjes op elkaar met lijm of een lijmroller. De lijm smeer je als een omgekeerde hoofdletter T. Dus 1 streep aan de onderkant langs het zakje en 1 streep lijm van boven naar beneden in het midden van het zakje. Zo plak je alle zakjes op elkaar.

Laat de zakjes even goed drogen. Knip de aan elkaar gelijmde zakjes aan de bovenkant in een punt. Wanneer je de zakjes nu openvouwd heb je een ster. Maak de uiteindes met lijm aan elkaar vast op bijvoorbeeld een paperclip zodat je ze ook weer makkelijk, plat op kunt ruimen. Met een sateprikker of perforator kun je nu een gaatje in de ster maken, lint er door en ophangen maar!

thuisbijvierleeuwen papieren sterren

Over DIY-Queens gesproken; Michelle pakte het groots aan en DIY’de zo’n beetje haar hele kerstboom! Een boom vol met kerst DIY ideeen. Een perfect voorbeeld dat zelf knutselen er absoluut niet goedkoop uit hoeft te zien. Ik vind deze boom er onbetaalbaar uit zien!

Michelles thuis gedroogde sinaasappel
Michelles thuis kerst diy

Hieronder lees je hoe zij de sinaasappel schijfjes maakte.

Wat heb je nodig?

 • Sinaasappels
 • Koord/touw
 • Oven
 • Mes
 • Saté prikker of tandenstoker

Verwarm de over alvast voor op 100º C.

Met een goed scherp mes snij je de sinaasappels in dunne schijfjes, let er wel op hoe je de schijfjes snijdt zodat je alle partjes ziet. 

Leg de schijfjes sinaasappels op een oven rooster en bestrooi met ze met een beetje  suiker, hierdoor ontstaat er een mooi gekristalliseerd eindresultaat! Laat de partjes 3 uur in de oven rustig liggen, gaat het te snel? Zet de oven dan op 75 graden. Na 2 uur draai je de partjes om zodat beide kanten mooi indrogen! 

Haal je partjes uit de oven en prik alvast (met een saté prikker of tandenstoker) gaatjes waar het koord doorheen kan doen en laat ze rustig afkoelen. Wanneer ze volledig afgekoeld zijn mag het koord erdoorheen en kun je ze ophangen! 

Optioneel: spray de schijfjes in met haarlak, hierdoor blijven ze langer mooi! 

Michelles thuis kerstboom diy

Aankomende zondag ga ik een heerlijk DIY dag tegemoet bij Marina van @veelwoongeluk. Ik ga hier een prachtige kerstkrans maken (er zijn nog een aantal plaatsjes beschikbaar dus als je ook wilt komen, stuur haar dan zeker een bericht). Mocht je nou niet in de gelegenheid zijn kun je natuurlijk altijd zelf aan de knutsel gaan. Ik maakte laatst een krans met gedroogde bloemen maar dit is natuurlijk ook goed te doen met kerstgroen.

Hier een aantal voorbeelden van de prachtige kransen die Marina maakte ter inspiratie..

veelwoongeluk krans
veelwoongeluk krans 1

Ik zelf maakte gevouwen sterren. Ik kocht bij een hobbywinkel bruin kraft papier en vouwde er meerdere sterren van. De mogelijkheden met deze sterren zijn natuurlijk eindeloos. Ik hing ze in een tak uit het bos waar ik ook een lichtsnoer in deed. Je kunt de sterren ook op een mooi ingepakt cadeau plakken, een slinger maken of als decoratie op je kersttafel gebruiken.

Ik gebruikte dit filmpje om de sterren te maken. Je kunt natuurlijk elk papier gebruiken wat je wilt, maar let er wel op dat het niet te dik papier is, dit is namelijk erg lastig vouwen.

Een andere simpele maar erg leuke (en lekkere) DIY die ik vorig jaar maakte waren deze kerstkoekjes en koekjes toren.

kerstkoekjes diy tatjanas world

Wat heb je nodig?

 • Koekjes (ik gebruikte dit recept maar je kan eventueel ook kant en klare koekjes kopen)
 • Royal Icing (glazuur wat uithard, makkelijk te maken met dit recept)
 • Spuitzak

Vul een spuitzak met royal icing. Maak een klein gaatje in de spuitzak en versier hier in de koekjes mee. Strepen, spikkels, patronen, je kan je compleet uitleven hierbij!

Als je de koekjes bijvoorbeeld in de kerstboom wil hangen, prik dan al een gaatje in de koekjes voor het bakken.

Ik maakte met een flink aantal stervormige koekjes kerstboompjes. Begin met het grootste koekje en stapel er nog meer sterkoekjes op. Eindig met het kleinste koekje en zet er een klein sterkoekje bovenop al piek. Je kunt de koekjes op elkaar plakken door de royal icing. Dit fungeert als eetbare lijm. Strooi wat poedersuiker over de boompjes en je hebt je eetbare winter wonderland!

kerstkoekjes diy 1 tatjanas world

Ga jij aan de slag met 1 van deze kerst DIY ideeen, of heb je zelf een leuke DIY? Laat dan zeker even een berichtje achter hier onder, vind ik erg leuk!

5 gedachten over “Christmas on a budget; de leukste kerst DIY ideeen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.