DIY

Interieur DIY: Een kruidenrek maken.

Ik ben gek op budgetoplossingen en DIY’s. Er staan er inmiddels al best wat op mijn website. Vandaag voeg ik een langverwachte DIY op mijn blog toe, namelijk deze DIY: een kruidenrek maken. Ik krijg zo ontzettend vaak de vraag via o.a Instagram waar ik mijn kruidenrek kocht en de bijbehorende potjes. Ik moet iedereen altijd weer teleurstellen want ik heb mijn kruidenrek zelf gemaakt. Wij gebruiken veel kruiden met koken en al die losse, verschillende potjes in de keukenla was ik helemaal zat. Ik maakte mijn eigen kruidenrek en vandaag deel ik hoe ik dit deed zodat jullie ook aan de slag kunnen met deze DIY: een kruidenrek maken.

DIY: een kruidenrek maken
Tatjana's World DIY Kruidenrek

Ik ben vooraf eerst wat voor onderzoek gaan doen. Hoeveel verschillende kruiden heb ik ongeveer en in wat voor potjes wil ik deze gaan doen? Dit is namelijk erg belangrijk voor de uiteindelijke maten van je kruidenrek. Ik kocht deze kleine kruidenpotjes bij Action. Vervolgens heb ik getelt hoeveel verschillende kruiden wij hadden en kwam daarmee op 30. Ik heb toen besloten voor 3 rijen te gaan van elk 12 potjes. Hiermee heb ik nog wat ruimte voor nieuwe kruiden, die momenteel zelfs alweer gevuld zijn!

DIY: kruidenrek

Wat heb je nodig?

 • MDF 12 mm dik (verkrijgbaar bij elke bouwmarkt).
 • Schroeven van ongeveer 20mm lang.
 • Accu boormachine (met een boortje en kruiskopbitje).
 • Decoupeerzaag.
 • Potlood.
 • Centimeter.
 • Houtvuller.
 • Eventueel een verzinkboortje.
 • Verf in een kleur naar keuze.
 • Lettertang of labels.
DIY: een kruidenrek maken

Meten is weten!

Allereerst is het belangrijk om te beslissen hoeveel kruidenpotjes je in je rek wilt zetten. Voor mij was dat dertig, dus besloot ik voor 3 rijen van 12 te gaan. Hiermee had ik nog wat extra ruimte voor nieuwe kruiden. Je kunt natuurlijk de rijen aanpassen qua maat en eventueel ook meer als 3 rijen boven elkaar doen.
Mijn potjes zijn 5,3 cm op hun breedste punt. Aangezien ik er 12 naast elkaar wil zetten maak ik de rekensom van 5,3 cm x 12 = 63,6 cm. Ik maak hier 65,5 cm van omdat het wel fijn als de potjes niet superstrak tegen elkaar aan staan. Reken dus uit hoe breed jouw potjes zijn en vermenigvuldig dat met het aantal potjes wat je naast elkaar wilt zetten.
Dit is de lengte van stukken MDF waar de potjes op komen te staan. De diepte van deze plankjes bepaal je door de diepte van je potje + 1,5/2cm extra te doen. Ik zal later uitleggen waarvoor de extra 1,5 tot 2 cm zijn.

De plankjes waarmee je de achterwandjes maakt maak je 1,5 cm hoger als het potje. Mijn potjes zijn 7,5 cm dus de plankjes 9 cm x 65,5 cm. Dit is het grootste deel van je kruidenrek. Je hebt nog een 1 klein plankje aan de voorkant nodig zodat je voorste potjes er niet zo makkelijk afvallen. Deze maakte ik 2,5 cm x 65,5 cm. Net iets hoger het plankje waar de potjes op staan zodat er een klein opstaand randje ontstaat.

Het laatste deel van je kruidenrek zijn de zijkanten. Hier heb je 2 wat grotere stukken MDF nodig die aan 1 kant een hoek van 90 graden hebben. Hoe je deze afmeet laat ik je verder op in het stappenplan zien.

Hout nodig voor het kruidenrek.
DIY: een kruidenrek maken
DIY: een kruidenrek maken

Hoe ga je te werk?

Nu je alles uitgemeten heb is het tijd om te zagen. Ik heb alles destijds met een decoupeerzaag gedaan maar ik raad je aan om dit bij de bouwmarkt te laten zagen voor je. Zo worden de stukken namelijk een stuk rechter als met een decoupeerzaag en het scheelt je weer werk. Als je een klein tekeningetje met de maten bij de zaagafdeling afgeeft krijg je je planken gezaagd en al weer mee. Meestal is dit nog gratis ook. Winwin toch?

Stappenplan:

Nu je alle stukken op maat hebt, gaan we puzzelen, boren en schroeven.

 • Stap 1 Leg 1 van de 3 plankjes waar de potjes op komen te staan neer en zet het “achterwandje” hier boven op. Boor met de accu boor gaatjes via de onderkant van het plankje. Doe dit op 3 plekken over de gehele plank. Schroef vervolgens de schroeven er in. Doe dit met alle verdiepingen van je kruidenrek zodat je 3 L-vormige planken hebt.
 • Stap 2 Nu ga je de 3 delen die je zojuist hebt gemaakt aan elkaar vast maken zodat er een soort trapje ontstaat. Boor eerst de gaatjes voor en schroef de delen dan zo dat er bij elke verdieping een opstaand randje ontstaat. Hier heb je de dus die extra 1,5/2 cm voor nodig die ik eerder noemde.
 • Stap 3 Alleen de voorkant van het rek mist nu nog een opstaand randje. Leg het smalle plankje voor het voorste trapje. Boor en schroef deze vast.
 • Stap 4 Je kruidenrek zit nu zo goed als in elkaar alleen blijft deze nog niet staan. Daar heeft het rek zijkanten voor nodig. Pak je in elkaar gezette rek en leg deze op een stuk MDF met een hoek van 90 graden. Met een potlood kun je nu de vorm van de zijkant bepalen. Je kan net als ik voor een dubbele boog gaan maar ook voor een andere vorm.
 • Stap 5 Zaag deze vorm uit met een decoupeerzaag. Leg de vorm verkeerd om op het andere stuk MDF, teken de vorm over en zaag uit. Je hebt nu 2 zijkanten.
 • Stap 6 Boor en schroef deze vast op de punten aangegeven met een kruisje op de tekening. Let goed op dat ze gelijk zitten want ik kwam er tijdens deze blog schrijven achter dat 1 van mijn zijkanten verkeerd om zit! Dicht nu eventuele kiertjes en de schroeven met houtvuller (het mooist is als je de schroef laat verzinken zodat je hem dan echt niet meer ziet) en verf het kruidenrek in een kleur die je leuk vind!
DIY: een kruidenrek maken

Het is natuurlijk wel handig dat je weet welke soort kruiden in je potjes zitten. Ik maakte met deze lettertang labels voor de potjes. Je kan natuurlijk ook hele leuke labels via bijvoorbeeld Etsy kopen of met een krijtmarker op je potjes schrijven. De finishing touch op je DIY: kruidenrek.

Eigen gemaakte labels op je kruidenpotjes.
Kruidenrek styling tatjana's world

Ik heb het kruidenrek natuurlijk al eerder gemaakt dus een step by step tutorial met foto´s is wat lastig maar ik hoop dat doormiddel van de foto´s en de tekeningen het duidelijk is voor jullie. Mochten jullie toch vragen hebben, stel ze dan zeker hieronder en dan help ik je waar ik kan!

Veel klusplezier met deze DIY: een kruidenrek maken!

4 gedachten over “Interieur DIY: Een kruidenrek maken.”

 1. Mooi gemaakt! Ik vroeg me af hoe het kan dat de schroeven niet zichtbaar zijn bij jouw kruidenrekje, hoe heb je dat gedaan?

  1. Dankjewel! Ik heb de gaten eerst met een verzinkboor geboord, hierdoor valt de schroef in het hout. Ik heb ze daarna dicht gesmeerd met houtvuller. Likje verf er over heen en niks meer te zien!

 2. Heel mooi gemaakt. Wij zijn al enige tijd op zoek naar iets dergelijks maar vinden dit niet want alle kruidenrekken die we tegenkomen op internet zijn veel te klein. Kunnen wij dit zelf ergens op maat laten maken?

  1. Hi Kathleen,

   Dankjewel! Dat probleem had ik ook, vandaar dat ik zelf aan de slag ben gegaan. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar je dit op maat kan laten maken. Wellicht een oproepje plaatsen in je omgeving of er een handig persoon tussen zit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.